Högtidliga fester och klädkoder

Det kanske inte är alla av oss som får möjlighet att gå på någon nobelmiddag i våra liv. Men det finns faktiskt andra tillställningar som är mer inbjudande och inte lika selektiva som nobelmiddagen där man måste klä sig propert. Det finns till exempel större födelsedagar som kan firas med finsittning och då är det frack och långklänning som gäller. Det finns vissa saker man ska tänka på när man blir bjuden på en sån här tillställning och du kommer läsa om några av dessa i följande inlägg.

Följ klädkoderna som du fått i inbjudan

Det är dumt att tro att man kan välja själv när det står en utskriven klädkod med i en inbjudan. För att visa respekt till den som arrangerar tillställningen bör man faktiskt följa den här klädkoden. Det kan handla om att män ska använda frack eller kostym och att kvinnor ska ha långklänning och något som täcker axlarna.

Gympaskor och sandaler kan vara bekvämt men är inte okej

Det är viktigt att man tänker på hela klädseln eftersom inte bara är klänning och frack som kan vara del av klädkoden. Om det står att man ska ha på sig finkläder så gäller det även skorna. Detta innebär att det inte är okej att dyka upp med gympaskor eller i sandaler till en sån här tillställning. Vett och etikett helt enkelt.

Lämna kepsen hemma

Att ha en keps på sig på en finare tillställning är verkligen inte okej. Den får du lämna hemma och fixa till frillan så att den matchar resten av kläderna istället. I vissa fall kan det dock vara okej med en snygg hatt eller liknande huvudbonad om det står med i inbjudan. I många fall kan man själv känna om det är något som är okej eller inte okej för en fin tillställning.