Klädkoder för en begravning

Det finns vissa saker som man ska tänka på när man går på begravning om det är en traditionell eller konservativ sådan. Idag finns det ju såklart även mer informella begravningar dit man kan komma hur man vill i princip. Om man ska se på traditionen och vad den säger så finns det dock några få saker som man ska tänka på. Vissa kanske är självklara medan andra är lite mer okända.

På begravningar ska man bära svarta kläder

När man ska gå på begravning så är det svart som gäller. Svart ska symbolisera döden och sorgen. Det här går långt tillbaka i tiden och är kanske den mest välkända klädkoden för den som ska gå på begravning. För männen är det kostym som gäller om det är en formell begravning. För kvinnor funkar det numera med svarta byxor men förr var det nästan självklart att alla kvinnor skulle bära klänning eller kjol, allt i svart. För att inte visa ben ska man ha en längre kjol och täcka benen med strumpbyxor. Strympbyxorna ska gärna vara så mörka som möjligt.

En hatt på huvuden för att hedra den döde

Det var väldigt vanligt förr i tiden att man bar en hatt till begravningar. Detta var något som både män och kvinnor hade. Män hade oftast en hög hatt medan kvinnor hade en mindre variant med en svart slöja i. Detta är något som har kommit tillbaka på senaste. Man kan se det som att det går ett mode även när det kommer till hur man ska klä sig på begravningar. Men som sagt, det finns även mer informella begravningar där man inte behöver tänka på hur man klär sig. Det viktigaste är att man inte klär sig i utmanande kläder eller att man bryter mot en uttalad klädkod som man fått i en eventuell inbjudan.